Al jaren hoor ik cliënten over de AWBZ-clausule, en dat deze moet worden opgenomen in hun levenstestamenten. Maar de AWBZ-clausule is een bepaling in een testament, om ervoor te zorgen dat bij opname van de langstlevende in een zorg- of verpleeginstelling, de erfdelen van de kinderen in de nalatenschap van de eerstoverleden ouder, opeisbaar zijn.
Vele malen heb ik mensen gevraagd hoe ze aan dat idee komen en dat hebben ze dan ergens gelezen. Maar ik heb nooit iets onder ogen gekregen waaruit dat bleek. Tot vorige week een cliënt hier weer mee kwam en zei dat hij het digitaal had. Vanochtend ontving ik het in mijn mailbox, en het was me gelijk duidelijk hoe dit misverstand bij mensen ontstaat.
Het was een bijdrage van een van de organisaties die - ook hier in de regio - lezingen houden over het belang van testamenten en levenstestamenten. In hun "blogpost" melden ze dat het voor een AWBZ-clausule ook belangrijk is dat er een levenstestament is. Dat is dus niet zo, en daar begint de verwarring.
Een levenstestament is zeker belangrijk, maar niet vanwege de AWBZ-clausule. In een levenstestament machtig je iemand (je partner of je dochter of je vriend) om namens jou allerlei (rechts)handelingen te kunnen verrichten, zoals de verkoop van het huis, rekeningen betalen, aandelen verkopen, schenkingen doen en met de Belastingdienst corresponderen; bovendien kunt u met een levenstestament ook regelen dat de gevolmachtigde uw medische wensen onder de aandacht brengt van artsen, en beslissingen kan nemen over opnames en operaties.
De (gratis) lezingen van dit soort organisaties (Erfrecht, Erfrechtplan, Erfrechtplanning enz.) zijn meestal leerzaam en kunt u gerust bijwonen. Let wel op met een na afloop aan te gaan adviesgesprek. Deze zijn bij de meeste organisaties heel duur (vanaf € 3.500) en dan moet u sowieso nog naar een notaris om de akten te laten opmaken en te tekenen. Dus heeft u méér dan dubbele kosten want bij notarissen zit het adviesgesprek al bij de prijs inbegrepen.
Op 21 maart a.s. om 15.30 uur geef ik overigens in De Wieken een lezing over levenstestamenten. Dan zal ik nog iets dieper op de materie ingaan. Ik breng brochures mee (maar u kunt ze ook al eerder op mijn kantoor ophalen om ze alvast te lezen),
en er kunnen uiteraard vragen gesteld worden.
Hopelijk tref ik velen van u daar!